Winny zakątek

Oferta win

Kosze upominkowe

Dyspensery

Degustacje

wino i kultura

“Praktyka czyni mistrza”.

 

W przypadku degustacji wina to stwierdzenie sprawdza się znakomicie. Jednakże nie zakładajmy, że nawet po kilku latach odróżnimy pochodzenie wina z południowego czy zachodniego stoku wzgórza w Toskanii, choć nie jest to wykluczone.

 

Przecież kilkaset osób na świecie to potrafi – ale z całą pewnością będziemy mistrzami w określeniu własnych oczekiwań wobec wina. Będziemy świadomi, jakiego smaku i aromatu poszukujemy, a co zdecydowanie nam nie odpowiada, z przyjemnością będziemy delektowali się świetnie dobranym trunkiem do ulubionej potrawy i z niecierpliwością czekali na wieczór, aby spróbować wina z wypatrzonej w sklepie butelki oznaczonej nazwą nieznanego nam dotąd szczepu. Zdecydowanie też odróżnimy wino dobrze zrobione od przeciętnego.

 

Degustacja to nie tylko ocena walorów wina, to także poznanie winnicy, regionu skąd ono pochodzi, odmiany winorośli (szczep), warunków, w jakich było uprawiane (terroir) oraz historia ludzi, którzy je stworzyli.

 

Jeżeli chcecie się tego wszystkiego dowiedzieć, a więc rozpocząć swoją przygodę z winem, zapraszamy na degustacje organizowane przez naszą firmę. W tym miejscu możecie sprawdzić tematy i terminy kolejnych spotkań a także przeczytać relacje, z tych, które już się odbyły.

 

Spotykamy się w Łomiankach ul. 3 Maja 4. Ilość miejsc jest ograniczona (maksimum 20 osób) tak więc prosimy o dokonanie wcześniejszej rezerwacji korzystając z formularza kontaktu.

 

Degustacje prowadzi miłośnik i znawca win - Jarek Kowalski.

 

Serdecznie zapraszamy !

 


A oto, co między innymi, działo się w obecnym i minionym roku

 

Styczeń 2013 - Włoskie wina z regionu Piemont

 

Pierwsza degustacja w nowym roku dedykowana była winom włoskim. Smakowaliśmy charakterystycznych dla Piemontu czerwonych szczepów Barbera, Dolcetto i Nebbiolo oraz białych Moscato i Pinot Chardonnay. Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji filmowej.

 


Lipiec 2012 – Wina hiszpańskie: Navarra i Rioja

 

Poznaliśmy sąsiadujące ze sobą winiarskie regiony Hiszpanii: Rioję – ten najbardziej „eksportowy” oraz Navarrę – region mniej znany, lecz z pewnością wart spróbowania. Z białych win degustowaliśmy szczep Viura, z win czerwonych szczepy: Tempranillo, Graciano i Garnacha

 

 

Czerwiec 2012 – Co komu smakuje?

 

Zaproponowaliśmy dość przewrotny pomysł na degustację. Otóż degustatorzy nie wiedzą, co próbują; butelki są zakryte. Jednakże nie chodzi o to, by odgadnąć, jakie wino jest w środku lecz by określić, które wino najbardziej odpowiada i dlaczego.Robimy notatki a następnie butelki są odkrywane i … tu zwykle słychać okrzyki zdziwienia, gdyż okazuje się, że tego wieczoru naszym faworytem zostało wino, po którym nigdy byśmy się tego nie spodziewali !!

 

 

Maj 2012 – Wina na wiosnę

 

Wiosna i lato sprzyjają białym winom i takie też zaprezentowaliśmy, omawiając przy okazji regiony, z których pochodzą. Próbowaliśmy więc francuskiego Sauvignon Blanc z Langwedocji z okolic Carcassonne, austriackiego Muscata Ottonel i Grünera Veltlinera z prestiżowej winiarni Zantho w Burgenlandii oraz Pinot Grigio z regionu Veneto we Włoszech.

 

 

Kwiecień 2012 – Puglia

 

Puglia (lub Apulia) to obcas włoskiego buta. Obszar Włoch o wspaniałym śródziemnomorskim klimacie, który produkuje najwięcej wina we Włoszech. Z bogatej oferty Apulii wybraliśmy wina z winnicy Vigne & Vini z Leporano. Degustowaliśmy białe szczepy Verdeca i Chardonnay oraz czerwone Primitivo di Manduria, Primitivo di Salento i Negroamaro.

 

 

Marzec 2012 – Wina z Langwedocji

 

Winnica Vignobles Sarrail położona na wzgórzach okalających zamek Carcassonne zaskakuje uprawą szczepów typowych dla regionu Bordeaux i produkcją z tychże winogron wyśmienitych win zarówno monoszczepowych jak i kupaży, młodych i starzonych. Próbowaliśmy wina z serii VS – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.