Jesteśmy z wizytą w miasteczku Montalcino gdzie przygotowujemy się do degustacji Brunello di Montalcino rocznik 2014. Nie był to najlepszy rok chłód i częste deszcze miały duży wpływ na jakość winogron. Kilku producentów takich jak Biondi Santi, Conti Costanti czy Padelletti zdecydowało, że w ogóle nie zrobią Brunello di Montacino a tylko Rosso di Montalcino. Jednak dzięki kunsztowi wielu producentów z regionu i obniżeniu zbiorów udało się wyprodukować całkiem przyzwoite wina ale wielu producentom się ta sztuka nie udała więc można trafić też na dość mierne Brunello 2014.
Pierwsze wzmianki o Brunello pochodzą z 14 wieku jednak dopiero w 19 wieku za sprawą Premiera Toskanii Cosima Ridolfi , który uważał Brunello za najlepsze wino z Toskanii, Brunello stało się sławne.
W 1968 roku region otrzymał apelację DOC a w 1980 najwyższą apelację DOCG. Brunello di Montalcino musi zawierać 100% winogrona Sangiovese które w tym regionie daje o wiele bogatsze wina niż w pozostałych regionach Toskanii.
Brunello di Montalcino można otworzyć 5 lat od daty zbiorów natomiast Riserva 6. Do starzenia używa się przeważnie beczek z dębu slawońskiego lub francuskiego.
Ze względu na dużą ilość tanin Brunello należy podawać do ciężkich mięs np. steka Toskańskieg