Wizyta w tej winnicy to podróż w czasie na przełomie tysiącleci.
Samo Château to 100-hektarów terenów zielonych, to także wiekowe budynki w iście francuskim stylu, XII wieczna wciąż dostępna piwnica, interaktywne muzeum na miarę czasów, pokoje dla turystów i kawał ciekawej historii.
Cofamy się do czasów rzymskich I wieku p.n.e., bowiem z tej epoki pochodzą pierwsze wzmianki historyczne. Następnie od X do XVIII wieku posiadłość przeszła w ręce mnichów. Założyli oni tutaj klasztor winiarski i wspomnianą piwnicę, w której do dziś zachowały się wielkie betonowe kadzie, ogromne dębowe beczki z tysiącletnią duszą oraz wyczuwalnym zapachem sacrum.
Od 1740 r. posiadłość należy do tej samej rodziny szlacheckiej, utrzymywana i rozwijana przez kobiety (z jednym wyjątkiem), z hrabiny na kolejną hrabinę i tak do dziś. Wielopokoleniowa rodzina hrabiów z sukcesami i szacunkiem do wartości historycznych kultywuje rodzinną tradycję, przy tym zachowuje jakość i elegancję swoich szlachetnych i szlacheckich Cru Classés, jako 1 z 18 Côtes de Provence CRU CLASSÉ.
W Château de Saint-Martin produkują kilka serii win Cru Classé: serię podstawową, elitarną oraz edycje limitowane. Są to wina głównie różowe (jak nakazuje prowansalska tradycja), ale także czerwone i białe. Na 50-ciu hektarach uprawiają takie rodzaje winorośli jak: Clairette blanche (Clairette), Vermentino (znany także jako Rolle), Ugni-blanc, Grenache, Cinsault, Syrah, Tibouren, Carignan oraz Cabernet Sauvignon czy Mourvèdre. Wszystkie zbierane ręcznie pod osłoną nocy dla utrzymania lepszej jakości zbiorów.
Elitarne etykiety ich win można spotkać w najlepszych francuskich restauracjach: Palais de l’Elysée, Majestic Cannes, Georges Blanc Vonnas, Le Relais des Moines czy Maison Kien.
Dodam tylko, że od 2018 roku obecni właściciele Adeline i Renaud de Barry rozpoczęli także produkcję innych alkoholi klasy premium, takich jak: absynt, pastis, likiery i alkohole wysokoprocentowe.
To była prawdziwa przyjemność być w tym miejscu, doświadczyć historii i zasmakować wytwornych win francuskich z prowansalskich pól uprawnych.