W regionie byliśmy w 2018 roku na wystawie win Enologica w Bolonii zwaną Manhatanem średniowiecza. Pierwsze wzmianki o produkcji win są jeszcze z czasów Etrusków, później uprawa winogron zajęli się Rzymianie wożąc wino do różnych miast drogą Via Emilia skąd pochodzi nazwa regionu.
Obecnie 15% produkcji wina podlega pod apelacje DOC i dwie DOCG.
Produkcja win rozkłada się równo miedzy białe a czerwone. Dominujące szczepy to Malvasia i Lambrusco, ale występują też Trebbiano, Barbera, Bonarda i oczywiście Sangiovese.
Najbardziej znanym winem z region jest czerwone wino musujące Lambrusco.
Przetestowaliśmy wiele wybornych, ale mocno w pamięci nam zostały:
Sangiovese Superiore Romagna DOC od La Rocche
1858 Brut Metodo Classico ze szczepu Albana od Bianchini
Callas IGT Emilia ze szczepu Malvasia di Candia od Monte del Vigne