Słowenia – jeden z najbardziej niedocenianych regionów winiarskich a zdecydowanie polecam się tam wybrać ponieważ historia winiarstwa na tych terenach sięga jeszcze czasów Cesarstwa Rzymskiego.
Winnice są bardzo rozdrobnione, wielu producentów nawet nie butelkuje swojego wina tylko sprzedaje bezpośrednio z beczki. Jest tu 28.500 winnic, które produkują 90 mln litrów wina rocznie. Około 75% to wina białe, reszta to czerwone i rose.
W Słowenii uprawia się 52 szczepy win, z których 37 to białe a 15 czerwone. Głównymi białymi szczepami są Riesling, Chardonnay, Pinot
blanco i Pinot grigio oraz szczepy autochtoniczne Rebula i Zelen. Szczepy czerwone to Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir, ale także lokalne Refośk i Zametna Ćrnina.
Słoweńcy konsumują ok. 43 L wina per capita rocznie co stawia ich w czołówce światowych konsumentów wina.
Odwiedziłem miedzy innymi malutką winnicę Domaine Slapśak, która produkuje fantastyczne wina musujące robione metodą tradycyjną ze szczepów Zametna Ćrnina, Pinot Noir i Chardonnay. Następnie ruszyłem do bardzo nowoczesnej winnicy znajdującej pod ziemią Zlaty Grić. Jak na Słowenię to gigant o powierzchni 3500 m2 mogący pomieścić 1,3 mln litrów wina. Dachem winnicy jest po prostu łąka z polem golfowym. Winnica oferuje bardzo ciekawą wizytę po winiarni wraz z degustacją wina. Produkowane są tu wina świeżutkie i orzeźwiające, ale także wina starzone w beczce. Kolejnym punktem była historyczna winnica Dveri Pax, na której zakon Benedyktynów wytwarza wino od 800 lat. Winnica położona jest w północno wschodniej Słowenii i posiada kilka kilka działek o łącznej powierzchni 73 ha. Można tu fantastycznie zjeść i zdegustować wina w odnowionym 450 letnim pałacu Jarenina. Dveri Pax produkuje wina ze szczepów Riesling, Chardonnay, Pinot Grigio,
Sauvingnon Blanc ,a także z lokalnego najstarszego szczepu Furmint znany tu jako Śipon. Nazwa podobno wzięła się od francuskich żołnierzy okupujących te tereny, którzy pijąc to wino mówili c’est si bon”.
Ogólnie bardzo polecam wyjazd na winnice do Słowenii. Ludzie są otwarci i bardzo gościnni a wina wyborne.