Wina Ukraińskie

Ukraina – historia winiarstwa tego kraju sięga IV wieku przed naszą erą. Główne regiony produkcji to Krym i Odessa. Obecnie można dodać jeszcze regiony Cherson i Transkarpatia. W czasach Związku Radzieckiego na więcej win produkowano właśnie na Ukrainie. Oczywiście były to wina dość słabej jakości, głównie chodziło o ilość nie o jakość. Produkowano w większości wina słodkie i wina wzmacniane.
Pierwszy cios dla winiarstwa ukraińskiego to rok 1986 – ustawa antyalkoholowa wprowadzona przez Gorbaczowa gdzie zlikwidowano większość winnic. Drugi to zajęcie przez Rosję Krymu w 2014 r. Na Krymie produkowano 50% win ukraińskich. Wydawałoby się, że to już koniec
winiarstwa ukraińskiego a tu wręcz przeciwnie. To wydarzenie dało początek nowoczesnemu winiarstwu ukraińskiemu. Zaczęto zwracać uwagę na jakość a nie na ilość. Powstało wiele młodych winnic, które mogły eksperymentować z różnymi szczepami. Na Ukrainie nie ma jeszcze regionów winiarskich gdzie określa się dozwolone szczepy i sposób produkcji więc nowi producenci mogą dać
się ponieść fantazji.
Produkują wina ze szczepów autochtonicznych i światowych takich jak Chardonnay, Merlot oraz znanych z Gruzji Saperavi i Rkatsiteli. Niedawno zostałem zaproszony do Elektrowni Powiśle na degustację win ukraińskich. Prezentowano wina nowych winiarzy Parallel 46 ,
Biologist winery , Farther’s wine, Beykush, Stakhovsky oraz winnice z wieloletnią tradycją Shabo.
Próbowałem bardzo ciekawego starzonego Merlota z winnicy Stakhovsky. Stakhovky to znany tenisista , który zapałał miłością do wina. Największą moją uwagę skupiły jednak wina ze szczepu Tetli Kuruk z winnicy Shabo oraz Odessa Black (Alibernet) z winnicy Biologist.
Odessa Black lub Alibernet – krzyżówka szczepów Cabernet Sauvignon i Alicante Bouchet daje bardzo ciemno czerwone wina
dość taniczne. Mi przypomina Tannata z regionu Madiran – Francja.
Odessa Black lub Alibernet – krzyżówka szczepów Cabernet Sauvignon i Alicante Bouchet daje bardzo ciemno czerwone wina dość taniczne. Mi przypomina Tannata z regionu Madiran we Francji.
Telti Kuruk szczep prawdopodobnie pochodzi z Turcji daje bardzo wyraziste w smaku białe wina. Mnie zaskoczyło i na pewno będę chciał spróbować inne wina z tego autochtonicznego szczepu.

Leave a Comment